Bunyols de Quaresma

Ara és època de quaresma i a les pastisseries els dimecres i els divendres ens ofereixen bunyols. Sobre el preu de les pastisseries ja en vaig parlar per Carnaval i la coca de llardons, i amb els bunyols les coses no canvien. De mitjana a una pastisseria et cobren 34€ el quilo de bunyols. Un autèntic luxe poder menjar-ne tres o quatre... Bé, doncs jo avui n'he fet a casa i han quedat boníssims per això us passo la recepta perquè en mengeu tants com vulgueu.
Que vagi molt de gust!

La recepta

Ingredients:

125 ml de llet
75 gr de farina
60 gr de mantega
3 ous
sal
sucre

Posar la llet amb la mantega en un cassó al foc amb una mica de sal. Quan la llet arrenqui el bull hem de comprovar que la mantega s'hagi fos del tot. Si és així hem d'afegir de cop la farina tamissada i coure sense deixar de remenar. Si la massa es desenganxa de les parets del cassó, retirar del foc i afegir-hi un per un els ous. Barrejar fins que quedi una massa homogènia abans d'afegir el següent ou.
Fregiu porcions petites en oli ben calent. Us poso petites perquè s'inflaran i sinó us quedaran uns súper bunyols. Quan s'hagin fregit poseu-los en un plat amb paper absorben per treure l'oli sobrant i encara calents arrebosseu-los amb sucre.


La Quaresma és el període de quaranta dies d'abans de Pasqua que el calendari litúrgic cristià assenyala per a preparar-se per a la Setmana Santa. Comença el Dimecres de cendra i acaba el Diumenge de Rams.

L'objectiu de la Quaresma és establir un període de reflexió i penitència en el que els cristians tinguin temps de preparar-se per la celebració pasqual. Tradicionalment també és practica dejuni i abstinència.

"Quaresma" deriva del llatí quadragesima, o el "quarantè" dia abans de Pasqua.

La duració de la Quaresma té el seu orígen en el simbolisme del nombre quaranta que es tenia com a símbol de plenitud. Així, quaranta dies son els que van durar el Diluvi, els dies que van passar Moisès i Elies a la muntanya, o els dies que va dejunar Jesús al desert.

Les dates del període quaresmal varia cada any en funció de com quedi fixada la Pasqua. El Diumenge de resurrecció sempre cau entre el 22 de març i el 25 d'abril, o per tant Dimecres de Cendra i l'inici de la Quaresma oscil·laran entre el 4 de febrer i el 10 de març.

Tradicionalment s'ha associat la Quaresma amb el dejuni i abstinència. Antigament era una pràctica molt més estesa i extrema que en l'actualitat. Durant l'Edat Mitjana era habitual la prohibició del consum de carn i ous.

En el present el costum s'ha relaxat, i per exemple l'Església Catòlica només estableix com a dia d'abstinència el divendres de Quaresma.

El dejuni durant la Quaresma es considera una manera mitjançant la qual els cristians s'identifiquen amb el patiment de Crist durant la Passió.

Font: Viquipèdia

Comentaris

Entrades populars