Galetes de llardons per celebrar San Pancetín

A casa som molt del porc i molt poc de Sant Valentí, així que ràpidament ens vam passar a celebrar el dia de San Pancetín que ha popularitzat a la xarxa la gastroblogger Biscayenne. Com ella mateixa diu "corazones no, chicharrones"

[Imatge extreta del blog de la Biscayenne]
Doncs això, menys cors i més llardons. No em costaria gens retre homenatge a aquest aforisme, m'encanten els llardons! I tenia pendent una recepta d'una torta de chicharrones molt tradicional a Navarra, en concret al Valle del Baztán. Es diu txatxingorri i la vaig sentir anomenar per primera vegada a la novel·la El guardián invisible de Dolores Redondo.
"–Es un txatxingorri –intervino Amaia–. Es un pastel típico de la zona, aunque éste es más pequeño que los que suelo ver. Pero es un txatxingorri, sin duda. Manteca, harina, huevos, azúcar, levadura y chicharrones fritos para hacer una torta, una receta ancestral."
Així que m'he posat a cuinar uns bons txatxingorris per honorar a San Pancetín. Però no els he adaptat per fer-los més semblants a unes galetes que no pas a les tortes originals, donat que no he tingut l'oportunitat encara de tastar-ne dels autèntics.

Si no coneixeu la novel·la, us diré que El guardián invisible és la primera entrega de la Trilogía del Baztán que protagonitza la inspectora Amaia Salazar. L'acció transcorre a la Vall de Baztan, on un seguit de successos macabres desemboquen en la mort de diverses dones que són trobades amb un txatxingorri a sobre. La història barreja el gènere negre i policíac amb un fort component folklòric, introduint elements de l'imaginari i bestiari popular. A mi la lectura em va semblar apassionant i ja he devorat la segona novel·la Legado en los huesos. Us les recomano efusivament. Recordeu que ambdós llibres els trobareu a les biblioteques, tant en castellà com en català. I ara a cuinar aquestes galetes de llardons!


200gr llardons - 330gr farina - 170gr sucre - 35gr llard - 3 ous - 1 cullereta llevat químic

Preescalfar el forn a 180 graus.
Piqueu els llardons i barregeu amb els ous batuts, el llard i el sucre. Barregem el llevat dins la farina perquè quedi ben repartit i ho afegim a la mescla anterior.
Barrejar bé fins a l'obtenció d'una mescla homogènia i lluent. Jo l'he reservat una hora a la nevera perquè estigués més compacta. 
Tot seguit es pot estirar amb un corró fins que tingui 1cm de gruix i tallar les tortes amb un tallapastes rodó. Jo he optat per fer-ne boletes, apretar-les contra la ma i obtenir així unes formes més semblants a les galetes.
Però tant se val, el que haurem de fer segur és enfornar les pastes al forn durant 20 minuts aproximadament. Veureu que agafen una mica de volum així que no les poseu molt seguides a la placa del forn, no fos que s'enganxessin. 
També es pot, un cop cuites i fredes, pintar-les amb una mica d'almívar perquè quedin ben lluentes.

Feliç SAN PANCETÍN per a tothom! Bon profit i bona lectura! :-)

Comentaris

Gemma ha dit…
jajaja!!! Totalment d'acord!!!
M'encanta la coca de llardons, però en format galeta no els he tastat mai. Els provaré.
I moltes gràcies per la recomanació, estic a punt d'acabar "Quan en dèiem xampany" i ja estava buscant el següent per llegir ;)
Irisibula ha dit…
Doncs Gemma t'animo molt i molt a fer aquestes galetes perquè en textura són força diferents de la coca, però igual de bones.
I la lectura d'El guardià invisible encara te la recomano més! :-)

Entrades populars