Fondue de formatge

La fondue clàssica és la de formatge; és originària de Suïssa i ha donat nom a totes les fondues actualment conegudes. El verb francès fondre, amb el seu participi femení fondue, significa fosa. Inicialment es referia als trossos de formatge sec que els pagessos feien fondre en vi i hi introduien trossos de pa.

Per a fer una fondue per a 4 persones necessitem:

600 gr de formatge gruyère
300 ml de vi blanc sec d'acidesa pronunciada
3 ct d'espessant
6 cs de kirsch
pebre
nou moscada acabada de ratllar
500 gr de pa a trossos

1. Talleu el formatge a daus molt patits o ratlleu-lo amb un ratllador de forat gruixut.

2. Escalfeu el vi al caquelon de la fondue o a un cassó. Foneu el formatge a poc a poc sense deixar de moure.

3. Barregeu l'espessant amb el kirsch. Afegiu la barreja al formatge movent constantment i feu-ho bullir. Poseu-hi la nou moscada i el pebre.

4. Poseu el caquelon a sobre de la flama de l'aparell de fondue i mantingueu-ho calent. Ara ja només cal que aneu sucant el pa.

Si voleu fer una fondue amb més d'una varietat de formatge us aconsello que seguiu aquesta guia:

- 200 grams de gruyère + 200 grams d'emmental + 200 grams de vacherin
- 300 grams de gruyère + 300 grams d'emmental

Comentaris

Anònim ha dit…
També queda molt be si a més de sucar-hi pa, també es suca amb tacs de pernil dolç.

Entrades populars