Hoy caviar, mañana sardinas, de Carmen y Gervasio Posadas

Guardo fidelitat als llibres guanyadors del Premi Sent Soví des que aquest es va instaurar. No me n'he perdut ni un. I ara que estic a mitja lectura de l'últim premi, me n'he adonat que no us vaig parlar de l'anterior, la novel·la titulada Hoy caviar, mañana sardinas de Carmen y Gervasio Posadas.

El pare dels escriptors era de professió ambaixador i això va obligar a la família a voltar molt pel món seguint el pare i les seves obligacions. La mare escrivia un diari on hi reflexava impressions sobre els viatges, la vida al nou país i a la nova ciutat, receptes, costums gastronòmics i anècdotes.
Aquesta novel·la és un homenatge dels seus fills a tot allò que van viure i està farcida de moments curiosos i divertits, explicats amb molta intel·ligència.

El lector pot accedir a les anècdotes que va viure aquesta família a tres ciutats ben diferents, Madrid, Moscou i Londres, i que suen aquella llibertat de l'escriptor que no se sap llegit posteriorment. Un punt ben favorable de l'obra és la desmitificació de l'ofici d'ambaixador, trencant absolutament amb la imatge publicitària de "las cenas del embajador" amb bombons Ferrero arreu, tant és així que la pobre mare dels escriptors se les veu i se les desitja per posar en condicions les cases on viuran i oferir àpats prou decents i luxosos (heu de tenir en compte que Uruguai no és un país gaire pròsper, podríem dir...) per als convidats de renom que han de rebre.

La cirereta del pastís: les receptes que molt amablement ens han inclòs a tots aquells gastrolectors amb iniciativa. Demà passat en penjaré una, no us la perdeu!

POSADAS, Carmen; POSADAS, Gervasio. Hoy caviar, mañana sardinas. Barcelona: RBA, 2008. 271 pàg. Premi Sent Soví de literatura gastronòmica 2007. ISBN 978-84-9867-057-8.

Comentaris

Entrades populars