Amanida de cuscús o Tabulé

El cuscús és una sèmola de blat barrejada i treballada amb farina i tamissada diversos cops quedant en forma de boletes. El tamany pot ser fi, mitjà o gran i també integral o refinat, de color pàlid i consistència granulosa. També es pot trobar cuscús de cibada i blat de moro, tot i que el més utilitzat és el de blat.
Aporta hidrats de carboni i fibra (sobretot si es pren la varietat integral) i és molt baix en greixos. També aporta vitamines del grup B i la vitamina E i com a minerals hi podem trobar magnesi, zinc, seleni i ferro.

El cuscús és un plat d'origen bereber (del nord d'Àfrica) i normalment es prepara amb trossos de carn, verdures, llegums i salses picants. A Andalusia fou introduït al segle XIII i s'estengué pels països de la franja mediterrània després de la colonització del Marroc, l'Algèria i Tunísia per part dels francesos.

El tabulé és la variació del plat de cuscús clàssic, però fent-lo servir en amanida i és originari de Síria o el Líban. Els seus ingredients principals són el tomàquet, la ceba, la menta, el julivert, sal, pebre, suc de llimona. Es serveix sobre fulles d'enciam.
Us ofereixo la meva variació d'ahir del tabulé, i és que el cuscús és un ingredient molt versàtil que es pot utilitzar de múltiples formes:

Primer de tot cal torrar una miqueta el cuscús a una paella perquè agafi així una mica de color.

Amb la paella calenta afegiu caldo o aigua, segons el que tingueu, per coure el cuscús. Val a dir que la proporció correcta entre cuscús i líquid és de 70 grams per 150 mililitres (200 mililitres si és cuscús integral). Sobre les quantitats per persona és més difícil de dir perquè amb poqueta quantitat de cuscús surten moltes racions. Es millor anar provant fins que trobeu la vostra mida ideal.

Un cop heu abocat l'aigua o el caldo a sobre del cuscús, retireu la paella del foc i tapeu-ho. Deixeu que cogui 10 minutets. El cuscús ha de quedar suelto i ferm. Deixeu que refredi una mica i afegiu els ingredients de la vostra amanida. Jo hi vaig posar mozzarella, pastanaga ratllada, olives, tonyina, ceba tendra i tomàquet. Ho vaig amanir amb suc de llimona, oli, julivert i sal.

Per servir-ho en comptes de l'enciam vaig fer servir una altra fulla verda, l'espinac, que fresc va molt bé per absorbir la major quantitat de ferro possible. Espero que ho proveu i que us agradi.

Bon profit!

Comentaris

ChetoCheta ha dit…
Hace poco preparé una ensalada con cuscus que quedó bastante buena. La hice oriental, le eché variedad de ensalada oriental del Mercadona que creo recordar que llevaba varios tipos de lechuga, zanahoria rallada y brotes de soja, le puse también tomates de huerto y la aliñé con aceite de oliva y un poco de vinagre de modena. La verdad es que quedó bastante rica!
Núria ha dit…
Iris, aquesta recepta està genial Tinc molt cuscus integral a casa..i no sé com donar-li surtida...perque no vull molta elaboració. Aquesta es perfecta i gràcies per l'observació de l'aigua pel cuscus integral.

Entrades populars