Hallacas
Enguany he fet un sopar de Nadal ben tradicional, tot i que no era català, era típic de Veneçuela, origen del meu cunyat Rubén. Hem sopat hallacas, un menjar tan típic en aquest país caribeny, però tan laboriós i amb uns ingredients difícils de trobar aquí, que la majoria de veneçolans que viuen fora del seu país s'enyoren molt i molt.
I com que aquestes festes són per gaudir amb la gent que t'estimes, i jo m'estimo amb bogeria la meva germana Esther, no m'ho vaig pensar ni una mica quan em va proposar que m'apuntés al seu equip "hallaquero" i fer-li una bona sorpresa al Rubén. Abans de res, us faré cinc cèntims del que són les hallacas i del seu origen, amb les pròpies paraules del cunyat:
"Las hallacas son invención de los esclavitos que servían a los colonos españoles de Venezuela. Éstos se pegaban las grandes comilonas, pero tiraban gran cantidad de la comida que los esclavitos recogían y armaban en una especie de tamales que evolucionaron hasta la hallaca. Los ingredientes de las hallacas son difíciles de encontrar en Venezuela porque no forman parte de nuestra tradición sino de la de los colonos españoles, como las aceitunas por ejemplo."
En aquest primer vídeo veieu com a sobre dues fulles de plàtan muntades una sobre l'altra i amb les vetes transverssals s'hi posa una mica de massa, s'aplana bé, ha de quedar més aviat fineta. Es fa sobre un paper de plàstic perquè la massa és oliosa i es quedaria enganxada a l'estri amb que l'aplanèssim, en el nostre cas vam fer servir una olla.
Com veieu ja hem posat una mica del guisat, -que porta ceba, porro, alls, alls tendres (molts alls i alls tendres, moltíssims), pebrot i tomàquet-, unes tires de pebrot, ceba, ametlles, olives i unes quantes panses.
Ja només ens falta tancar les hallacas. Com veieu, l'Esther ajunta els extrems de les fulles de plàtan, els doblega fins que queda un farcellet i tanca també els extrems. Llavors amb una fulla de plàtan s'enrotlla com si fos una faixa. Només falta lligar la hallaca amb fil de cuinar i bullir-la durant una hora.
Jo que sóc molt fan de la música del meu cunyat, que és molt bon músic i poeta, m'encanta anar a casa seva perquè sempre ens posa música molt original i que en general desconec. Com no podia ser d'una altra manera vam escoltar nadales veneçolanes i és clar, la meva preferida ha resultat la dedicada a la hallaca que com resa la dita a Veneçuela, la mejor hallaca la hace mi mamá, que a més ens parla de la diversitat de receptes que es poden trobar sobre aquest plat nacional nadalenc, tantes com cases les fan. Ahir vaig penjar la nadala a GoEar i aquí mateix us la deixo perquè l'escolteu.
Comentaris
m'ha semblat molt interessant la recepta, ja que a Perú també fan un plat molt similar, es diuen "tamales", també amb la fulla de plàtan, el farcit és similar...
bones festes!
Esteu fetes unes artistes!!!! ni en els meus millors somnis aconseguiría poguer fer realitat aquesta maravella de recepta que algún dia espero probar......
Molt xules les fotos, m´en alegro que ja estiguis millor i desitjo que acabis de passar unes bones festes al costat de la teva family!!!
Petonets nadalencs.
Francina
No et fas pesada: volem la recepta!!!
Petunets,
Eva.