Croissants

Fer croissants a casa és complicat i molt i molt laboriós però a l'hora molt gratificant perquè sentir l'oloreta que desprenen quan s'estan coent al forn, com diria l'anunci, no té preu.
500 gr de farina
1 culleradeta de sal
50 gr de sucre
320 ml de llet
15 gr de llevat fresc o 7 gr de llevat en pols
340 gr de mantega a temperatura ambient
1 ou batut


Tamissar la farina, la sal i el sucre dins d'un bol i fer un forat al mig de la barreja. Escalfar la llet d'una altra banda, i barrejar amb el llevat i una cullerada de farina fins que es disolguin. Deixar reposar fins que es facin bombolles. Afegir aquesta preparació al bol dels ingredients secs i treballar fins a formar una massa tova. Passar a una superfície de treball enfarinada i amassar bé uns 5 minuts, fins aconseguir una massa homogènia i elàstica. Passar la massa a un bol enfarinat i cobrir. Deixar fermentar una hora a un lloc càlid fins que dobli el seu volum.

Mentrestant, colocar la farina entre dos làmines de paper film transparent i estirar fins formar un rectangle d'uns 20x10 cm. Deixar al frigorífic fins que s'hagi d'utilitzar.

Quan la massa hagi doblat el volum, amassar novament i passar a una superfície de treball enfarinada. Extendre per formar un rectangle d'uns 40x12 cm (aproximadament el doble que la làmina de mantega i una mica més ampla). Colocar la mantega sobre la meitat inferior de la massa i doblegar aquesta fins que hagi rodejat la mantega. Segellar els costats amb les puntes dels dits. Donar la volta a la massa perquè el doblat estigui a la dreta i estendre per formar un rectange el doble de llarg que d'ample. Retirar l'excés de farina amb compte, doblegar la massa en tres capes, com una carta i girar un quart de volta. Colocar al frigorífic embolicada en paper film i deixar reposar uns 20 minuts.

Treure la massa del frigorífic i, amb el doblat a la dreta, estendre un altre cop com s'ha explicat abans. Doblegar un altre cop i tornar a ficar al frigorífic. Aquest pas s'haurà de repetir un altre cop.

Treure la massa i tallar per la meitat. Sobre una superfície ben enfarinada, estendre cada meitat fins aconseguir un rectangle gran, i tallar les bores perquè quedi recte. Amb un tallapastas triangular de 18 cm de base i 14 cm de costat, tallar el rectangle en sis triangles. Enrollar la massa començant per la base fins a formar mitjes llunes. Posar els croissants en una plata de forn i pintar lleugerament amb ou batut. Cobrir amb un film transparent i deixar reposar una nit al frigorífic.

Treure els croissants i deixar a banda entre 30 y 45 minuts fins que doblin el seu volum. No s'han de colocar en un lloc calent per accelerar el procés ja que la mantega es podria fondre. Prescalfar el forn a 200ºC.

Un cop els croissants hagin doblat el seu volum, tornar a pintar amb compte amb ou batut i coure de 15 a 20 minuts o fins que siguin daurats.

Com es pot comprovar aquesta és d'aquelles receptes que pot fer que acabis desitjant cremar la cuina, la casa i els croissants, però si s'aconsegueix fer el resultat és 100% excel·lent. Jo no tenia cap esperança vers el resultat final dels meus croissants i sense que sembli fatxenderia... van quedar impressionants! Sucats amb colacao eren també boníssims!

El truc: paciència i que la mantega tingui la consistència adequada: si és massa tova quan amassaeu amb la massa se sortirà per les vores i si està massa dura es trencarà en trossets fent que les capes del croissant no siguin uniformes. La consistència idònia ha de ser una mica més ferma que la del formatge per untar.

El truc (II): com que aquesta és una recepta molt laboriosa també es poden congelar els croissants en comptes de deixar-los una nit reposant al frigorífic. Quan els volgueu fer servir el procés de llevat serà d'unes dues hores en comptes de 30 a 45 minuts, però crec que paga la pena.

Aquesta entrada és un missatge poc subliminal per a la meva germaneta gran, a veure si així, fent-li croissants, aconsegueixo que quedi un dia amb mi per esmorzar...

Comentaris

ChetoCheta ha dit…
Uoo es la taza de Magnum!! Que bien luce en la foto. Me has guardado algún croissant??? mira que estoy muy enferma eh...
Anònim ha dit…
Mejor que a eso te responda el autodenominado "no se me cuida suficiente". Que te diga si quedó alguno de los 15 que hice y cuánto tardaron en desaparecer...
Marta ha dit…
T'agafe un. Tinc una fam que no puc amb ella ;)
Anònim ha dit…
Hola a tots ve jo volia fer croissant pero sembla bastant laborios en fi ja veure si....si...
faig crossants ho una torrada en mantega

Entrades populars