Pollastre del KFC, de Green Book

“—Nunca he comido pollo frito en mi vida.
—¿Me toma el pelo? Os encantan el pollo frito, las gachas y la col. A mí también. Los cocinetos negros las hacían en el ejército.
—Tiene una visión muy limitada de mí, Tony.
—¿Sí, verdad? Se me da bien.
—No, no se le da bien. Se le da mal. Que a otros negros les guste determinada clase de música, no significa que tenga que gustarme a mí o que comamos la misma comida.
—Espere un momento. Si usted dijera que a todos los italianos les gusta la pizza y los espaguetis, no me ofendería.
—No entiende lo que quiero decir. Que dé por sentado que todos los negros...
—¿Quiere o no?
—No.
—Tenga. Vamos. No me dirá que no huele bien.
—No huele mal. Pero prefiero no manchar la manta de grasa.
—¡Se me va a manchar la manta de grasa! Venga, coma un trozo. No le va a matar. Vamos, cómaselo. Venga, cójalo o lo tiro hacia atrás.
—¿Cómo? ¿Tiene platos o cubiertos?
—Vaffanculo... ¡Cómalo con las manos! Es como se debe hacer.
—No puedo hacer eso.
—Coma. Cójalo. Yo tengo que conducir. ¡Cómase el puto pollo!
—Es que me parece tan poco higiénico.
—A quién le importa, relájese y disfrute.”

Determinen la raça i/o el lloc de naixement les nostres preferències alimentàries? Aquesta escena de la pel·lícula "Green Book" és ideal per parlar d'identitat i cuina. El personatge que interpreta Viggo Mortensen és un italià de Nova York més estereotipat impossible, amant de les racions gegants de pasta amb mandonguilles, carnívor empedernit i gens avesat a les bones maneres a taula. És el xofer d'un pianista afroamericà refinat, culte, completament allunyat de l'estereotip de mitjans del segle XX. El xofer se'n fa creus quan aquest afirma que no ha tastat mai el pollastre fregit, ni té cap intenció de fer-ho, per antihigiènic i de manera encoberta, també per estimatitzant.

Aquest rebuig, àmpliament acceptat a la cultura occidental del menjar ràpid, es manté vigent a moltes cuines professionals com reflexa el capítol sobre la cuina afroamericana a "Ugly Delicious" de David Chang, per no perpetuar la figura de l'esclau negre que només té la cultura gastronòmica del pollastre fregit. Una altra manera d'apropiació cultural.

Comentaris

Entrades populars