Gastro SWISS (1)
Ara que ja ha arribat el bon temps, crema el sol i sembla que el fred i la pluja han marxat fins al proper hivern, a mi em comença a envair la nostàlgia. L’estiu se’m fa tan feixuc que només treure el cap per la finestra ja penso en l’hivern. I pensant en tots els dies que queden fins al Nadal, he recordat que encara no havia penjat cap crònica de l’estada nadalenca a les contrades suïsses. Quin cap m’ha deixat la mudança!
Pels companys de feina, unes xocolates farcides de kirsch, un licor de cireres, diguem fortet. Suposo que no cal que ens aturem gaire estona a parlar de la xocolata suïssa... només us diré que durant aquest segon viatge suís tampoc vaig aconseguir veure cap vaca lila i va ser una gran decepció...
La navalla suïssa és un altre dels objectes més típics, però si ho combinem amb xocolata i un packaging ben original no t'hi pots resistir...
Al Nadal és molt tradicional fer galetes i a Suïssa en tenen un munt de diferents. Tothom les fa a casa i és una activitat per fer en família, amb els amics... Allà en vam menjar un munt, però vam voler dur-nos una mostra representativa:
- les ZIMSTERNE són uns estels nadalencs fets principalment amb ametlla i canyella
- les SPITZBUBEN són les galetes que jugen amb dues bases, foradant la superior amb infinitat de motlles de diferents dissenys i omplint aquest espai amb melmelada.
- les CHRÄBELI són galetes d'anís, força dures que la gent acostuma a menjar deixant que es desfacin a la boca i alliberant així tots els seus aromes.
- les SPRINGERLE són unes galetes festes amb ou, sucre i farina, però es distingeixen perquè un cop estirada la massa es premsa amb motlles que dibuixaran a la superfície tot de figures i escenes molt detallades. També se'n troben a Alemanya i Àustria, i són força semblants als speculoos de Bèlgica.
- les MAILÄNDERLI són unes galetes de massa quebrada que no s'estiren gaire amb el corró perquè són d'una certa consistència i es pinten amb rovell d'ou.
Per tancar el tema galetes, l'Advocat em va mantenir apartada tot el que va poder de les botigues de cuina i ferreteries, però finalment vaig aconseguir comprar-me uns tallapastes per fer galetes ben suïsses i uns pals per no despistar-se amb el corró i aconseguir que les galetes siguin tan primes o gruixudes com calgui.
Comentaris