Cercant un pastís de la Mercè

El passat diumenge 19 de setembre, la periodista gastronòmica Cristina Jolonch es feia ressò d’una crida del xef i premi nacional de gastronomia Jordi Vilà per crear unes postres o pastís típic de la Mercè, la festa major de Barcelona. Certament aquest pastís que demana Vilà no existeix i la majoria de pastisseries opten per fer una creació pròpia per celebrar l’esdeveniment.

Pastís Barcelona a l'aparador de la pastisseria Forn de Sant Joan (24/9/2021) 

Per la diada de la Mercè, a algunes pastisseries, tot i que cada any a menys aparadors, es pot trobar el Pastís Barcelona. Aquesta elaboració va ser creada l’any 1992 pel pastisser Enric Comas i Figueres com a celebració de les Olimpíades i es servia el 25 de juliol per commemorar la inauguració. Per inèrcia també es servia el dia de festa major. Actualment ja no apareix al calendari pastisser elaborat pel Gremi de Pastisseria de Barcelona.
El Pastís Barcelona és un pastís de pasta brisa farcit de crema de frangipane i poma cuita amb mel. Decorat amb una B de xocolata (la que feia servir l’ajuntament als 90 a les seves campanyes gràfiques); una pàtina de gelatina de poma i un cercle de nous. L’heu tastat mai?

En Jordi Vilà suggeria que fos el Gremi de Pastisseria de Barcelona, o alguna altra entitat semblant, qui liderés la cerca. Bé, el Pastís Barcelona, creat el 1992, ja va sorgir d’un concurs convocat pel Gremi, així que d’experiència no els en falta.

Fulletó publicat pel Gremi de Pastisseria de Barcelona on s'anuncia la creació del Pastís Barcelona



Comentaris

Entrades populars