Galette des Rois

"Cette année, pou l'Épiphanie, c'était au tour de madame Beauté d'avoir l'honneur de recevoir ses amis pour la galette des rois. Mais il y avait un petit problème: elle ne savait pas cuisiner!"

Segur que molts coneixeu els petits llibres de les col•leccions Mr. Men i Little Miss. Creades per Roger Hargreaves i continuades pel fill d’aquest quan el pare va morir, cada llibre està protagonitzat per un sol personatge que s’anomena amb el seu tret de personalitat dominant. Però existeixen títols especials on els diversos personatges de les sèries coincideixen com aquest títol (de la versió francesa) que em vaig comprar ja fa uns quants anys.


A Les Monsieur Madame et la galette des rois, Madame Beauté convida a tota la colla per menjar la Galette des Rois, però ella no vol cuinar-la. Qui ho farà? Monsieur Glouton?
Jo, al contrari que la protagonista, feia molt de temps que volia preparar per primera vegada l’equivalent francès al nostre Tortell de Reis. Per fer-ho he adaptat les receptes compartides per les generoses @julieandrieu.officiel i @sofiamchef6, i tachán! Pensava que seria molt més complicada de fer, i tot que no és la galette des rois més maca del món, estic molt contenta amb el resultat!
GALETTE
- 2 plaques rodones de pasta fullada
- 1 rovell d'ou
- 1cp d'aigua

CREMA PASTISSERA
- 250ml de llet sencera
- 1 branca de vainilla
- 2 rovells d'ou
- 40g de sucre
- 20g de maizena
- pell de mandarina

FRANGIPANE
- 100 de mantega pomada
- 100g de sucre glas
- 125g de farina d'ametlla
- 1 ou
- 130g de crema pastissera

Per a la crema pastissera:
Barrejar els rovells, el sucre, la maizena i dues cullerades de llet. Posar la resta de la llet en un cassó amb l'interior de la branca de vainilla i la pell de mandarina i portar a ebullició. Quan trenqui el bull, apagar ràpidament el foc i deixar infusionar un parell de minuts. Afegir la llet infusionada a la barreja d'ou, sucre i maizena i emulsionar amb varilles. Tornar tota la barreja al foc (mig) i remenar constantment fins que espessi. Abocar a una safata, filmar a pell i deixar refredar.

Per a la frangipane:
Torrar lleugerament la farina d'ametlla a una paella a foc lent. Cal vigilar constantment i remoure perquè no es cremi. --Aquest procediment de torrar l'ametlla és opcional.-- Barrejar la mantega amb el sucre glas, la farina d'ametlla i l'ou. Finalment, afegir la crema pastissera. Reservar la frangipane a una màniga pastissera.

Per a la galette:
Estirar la pasta fullada i tallar dos discos amb l'ajuda d'un plat pla. Col·locar el disc inferior de la galette a la placa del forn amb paper sulfuritzat perquè després serà més difícil de manipular. Disposar la frangipane des del centre fins a l'exterior deixant 2cm de vora. Col·locar la figureta sorpresa. Barrejar un rovell d'ou amb una cp d'aigua i amb aquesta barreja pintar la vora. Tapar amb el disc superior. Es pot assegurar pressionant les vores amb una forquilla. Congelar la galette durant 1 hora.

Donar la volta a la galette freda i decorar fent dibuixos amb la punta d'un ganivet. Jo vaig fer ús d'un rodet especial per fer decoracions, un d'aquells estris que compres i no fas servir mai... Doncs ja puc dir que l'he utilitzat! Pintar amb la barreja d’ou i aigua. Punxar 5 vegades a diferents parts de la part superior de la galette per permetre que surti el vapor quan la coem. Enfornar 40 minuts a 175 graus o fins que veieu que la pasta fullada es crua i daurada. —Jo vaig situar la placa a la part baixa del forn i els darrers 15 minuts a la part mitja—. 

Estic molt contenta amb el resultat però crec que aniré repetint la recepta al llarg de l'any, sobretot per agafar pràctica decorant la part superior de la galette que és el que m'ha quedat força maldestre... ;-)

Comentaris

Entrades populars