Txatxingorri

“-Es un txatxingorri –intervino Amaia–. Es un pastel típico de la zona, aunque éste es más pequeño que los que suelo ver. Pero es un txatxingorri, sin duda. Manteca, harina, huevos, azúcar, levadura y chicharrones fritos para hacer una torta, una receta ancestral.”

El guardián invisible és el primer llibre de la Trilogía del Baztán que protagonitza la inspectora Amaia Salazar. L'acció transcorre a la Vall de Baztan, on un seguit de successos macabres desemboquen en la mort de diverses dones que són trobades amb un txatxingorri a sobre. .

Aquesta aparició estelar ha fet revifar la popularitat d’aquest dolç tradicional, que no havia desaparegut, però sí havia disminuït força la seva demanda. Així m’ho van explicar a la pastisseria Malkorra d’Elizondo, on accepten encàrrecs de txatxingorris perquè els esgoten. I és que són molts els visitants que passen pel poble per visitar les localitzacions on transcorre la Trilogia del Baztán així com les adaptacions cinematogràfiques de la novel·la.
.
La història barreja el gènere negre i policíac amb un fort component folklòric, introduint elements de l'imaginari i bestiari popular. A mi la lectura em va atrapar des de la primera línia i ja espero amb candeletes la publicació de la nova aventura de la inspectora. Si us agrada la novel·la policíaca, us les recomano efusivament. Recordeu que trobareu la trilogia a les biblioteques públiques, en català i castellà; i la pel·lícula a Netflix.

Comentaris

Entrades populars