Sopa de pollastre amb ordi, d'Arnold Wesker

"Quan Ada va tenir diftèria i jo estava prenyada, vaig demanar-li que la portés a l'hospital. I no ho va voler fer. No teníem diners perquè ell no volia treballar i jo no sabia què fer. Va desaparèixer. La va salvar la senyora Bernstein... te'n recordes, d'ella? No, és clar que no, va morir abans de néixer tu. Va salvar-la la sopa de la senyora Bernstein. Ada encara en té el gust a la boca... sopa de pollastre amb ordi. Diu que és un gust amical... pregunta-li-ho. Això la va salvar."

Dilluns es van anunciar els guardonats dels Premis Butaca i el millor muntatge teatral va ser per a Sopa de pollastre amb ordi de la companyia La Perla 29 (MOLTES FELICITATS!). A l'abril vaig assistir a una de les representacions de l'obra i vaig gaudir tant que em van crear la necessitat de llegir l'obra (Chicken Soup with Barley, 1958) d'Arnold Wesker, traduïda al català el 1986 per Manuel de Pedrolo.

"Sopa de pollastre amb ordi" explica la història d'una família obrera, els Kahn, d'origen jueu i profundes conviccions socialistes. L'acció comença el 1936 amb les càrregues policials de la batalla de Cable Street, quan el veïnat del barri de l'East End londinenc impedeix la marxa pels seus carrers d'una manifestació organitzada per la Unió de Feixistes Britànics. La narració es desenvolupa amb diferents escenes que van saltant en el temps (la Guerra Civil Espanyola, l'alçament anticomunista d'Hongria, la primavera de Praga...) i a mesura que avancem som testimonis de com el món canvia a tota velocitat però també de la desintegració de la família Kahn. Cada membre va mostrant diferents posicions respecte al progrés i la progressiva pèrdua de les conviccions polítiques i les il·lusions, que són substituïdes per una profunda decepció.
Us recomano molt la lectura de l'obra, ja que no sé si la tornaran a programar... Jo salto a la lectura de La cuina (The Kitchen, 1957), l'obra més famosa d'Arnold Wesker. Ja us explicaré... ;-)

SOPA DE POLLASTRE AMB ORDI. Recepta
120gr d'ordi
1 1/2 de brou de pollastre
100gr de carn de pollastre cuita i desfilada
sal i pebre

**La nit abans poseu l'ordi en remull.
Posar el brou a bullir.
Escórrer l'ordi que ha estat un remull i abocar-lo al brou quan aquest ja bulli.
Deixar coure a foc lent fins que l'ordi estigui cuit (50 minuts aproximadament).
Al darrer moment, afegir el pollastre desfilat.
(Jo acostumo a reaprofitar les restes de pollastre a l'ast, per exemple).

Sopa de pollastre amb ordi / [d'Arnold Wesker] ; versió de Manuel de Pedrolo ; pròleg de Maite Lorés. Barcelona : Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona : Edicions del Mall, 1986.

Comentaris

Entrades populars