Cuiners reials i republicans també


Aprofitant que volia apropar-me al cinema per veure la pel·lícula La cocinera del presidente, vaig revisionar una altra gran obra cinematogràfica que es centra en la figura del cuiner dels reis, Vatel.
François Vatel va ser cuiner i maitre que va esdevenir molt famós per haver inventat la crema Chantilly al castell homònim on servia al Príncep Condé.
La pel·lícula fixa la seva narració en la desesperada intenció del Príncep de Condé, Lluis II, per tornar a gaudir dels favors del Rei Sol, Lluis XIV de França.
Per aconseguir dita fita encarrega al seu fidel Vatel que prepari una fastuosa recepció per al rei que durarà tres dies i que haurà de comptar amb nombrosos banquets, begudes, focs artificials i demés capricis variats.
Aquesta proesa amfitriona porta molts maldecaps al cuiner Vatel. Imagineu organitzar una festassa semblant a la cort del Rei Sol al segle XVII! I que a sobre una noble et vulgui seduir constantment! Ha de ser estressant... més si finalment comencen a fallar l'arribada dels ingredients. I no us dic res més. Mireu Vatel, segur que us agradarà, és una meravella de la fotografia. Ep, i la podeu trobar disponible a les biblioteques de la província de Barcelona i a les biblioteques públiques de la Generalitat!



Força anys després de François Vatel, i unes quantes guillotinades, la protagonista de la pel·lícula La cocinera del presidente, rep també l'encàrrec, ja no d'un rei, sinó del president francès François Mitterrand per estar al seu servei. Recomanada pel gran Robouchon, reintrodueix el receptari tradicional francès, així com els productes més arrelats al territori, a la cuina privada del president de la República.
La cocinera del presidente és per tant una desfilada de plats i receptes de la més pura tradició francesa, que et fan salivar durant tota la projecció, més val que hi aneu ben berenats.
Us recomano que complementeu el visionat de la pel·lícula amb el llibre en que es basa, que és obra de la cuinera Danièle Delpeuch protagonista d'aquesta història Mes carnets de cuisine, du Périgord à l´Elysee així com amb l'entrevista que el gastrònom i crític José Carlos Capel li va realitzar fa uns dies per descobrir la figura d'aquesta cuinera tan aventurera que fins i tot ha cuinat per a una expedició a l'Antàrtida.


Bon profit!


Comentaris

Entrades populars