Canelons a la catalana

Pla ens ho recorda: "Els canelons han d'ésser rossos, han de tenir una perfecta presentació, no han d'ésser escaldufats." Els canelons descrits eren els que menjàvem en la nostra infància.*
Enguany va coincidir en el temps la planificació del dinar de Nadal amb la lectura del llibre de Jaume Fàbrega "El gust d'un poble: els plats més famosos de la cuina catalana", així que va ser relativament fàcil triar la recepta dels canelons. Bé, en un primer moment. No hi ha cosa que m'agradi més que complicar-me la vida... Tot endreçant receptes vaig trobar la proposta d'en Nandu Jubany d'aquest plat tan festiu i vaig decidir agafar una mica d'aquí i una miqueta d'allà per a uns canelons que van agradar molt a tots aquells que els van tastar. I jo feliç.


Ingredients i preparació

1 pollastre de corral de 3kg, trossejat, 
amb els fetges i el greix interior
4-6 tomàquets madurs pelats
1/2 cabeça d'alls
3 cebes
150 ml de vi ranci
150 ml de conyac
30gr de parmesà ratllat
50 gr de mantega
40 plaques de canelons
oli d'oliva
sal i pebre
llorer, farigola
-Per a la beixamel:
2l de llet
1/2l de nata
80 gr de farina
100 gr de mantega
sal i pebre blanca

Piqueu les cebes. Salpebreu el pollastre i daureu-lo en una cassola gran amb els fetges i oli d'oliva. afegiu la ceba, els alls i les herbes. Uns deu minuts després afegiu els tomàquets trossejats.
Quan s'evapori l'aigua del tomàquet afegiu el conyac i el vi ranci i flamejar. Aneu amb compte i comproveu que la campana de l'extractor estigui apagada abans de flamejar.

Quan s'evapori l'alcohol afegiu aigua (pràcticament fins que cobreixi) i rostir perquè quedi tendre. Passats 50 minuts, retireu del foc i deixeu que es refredi una mica per poder treure els ossos i picar la carn. Passeu la salsa per un colador (si cal un parell de vegades per assegurar que no servim cap os petit). Afegiu la meitat de la salsa a la carn rostida.

Torneu a posar els ossos del pollastre a la cassola, cobriu amb aigua i reduir fins que obtingueu un fons. Coleu bé i barregeu amb la salsa.

Per fer la beixamel escalfeu la llet, afegiu la nata. En una cassola poseu la mantega a foc lent, quan es desfasi afegiu la farina fins que es comenci a daurar, aboqueu la llet a poc a poc i barregeu amb unes varilles perquè no faci grumolls. Coure uns 20 minuts ben bons a foc lent sense deixar de remenar. Si tot i això us queden grumolls, no patiu. Passeu la beixamel per un colador i llestos. Rectifiqueu de sal i pebre.

Coeu les plaques dels canelons seguint les instruccions del paquet, farciu i enrotlleu els canelons. Poseu a la safata untada amb mantega, cobriu amb la beixamel i repartiu per sobre el formatge ratllat. Gratineu fins que siguin daurats. Serviu amb la salsa del pollastre.
Com veieu a la foto, jo no els vaig gratinar en aquesta ocasió perquè teniu comensals gens amants del formatge. Bon profit!

Comentaris

Entrades populars